Cele 4 momente CRITICE ale carierei

Lucian Sănmărtean, ținta numărul 1 a Stelei, este aproape de a da restartul carierei dacă va semna cu „roș-albaștrii”. Mijlocașul de creație al Vasluiului este considerat unul dintre cei mai talentați jucători români, dar care, ca un stereotip pur românesc, s-a stins lent, lăsîndu-se doborît de mai multe necazuri apărute din senin. Bistrițeanul a avut mereu cîte o cumpănă în momentele importante ale carierei.

Conflictele cu antrenorii, decisive la Panathinaikos

Cînd era la Bistrița se spunea că l-ar putea egala pe Hagi. Sănmărtean a ajuns la doar 18 ani la prima echipă a Gloriei, în Divizia A. Lucian a impresionat prin pasele precise, creativitatea și viziunea jocului, calități care l-au adus în atenția multor căutători de tinere talente. În vara lui 2003, oferta de 900.000 de euro venită de la Panathinaikos l-a mulțumit pe Jean Pădureanu, iar jucătorul avea să ajungă la una dintre cele mai galonate formații ale Greciei. Playmaker-ul s-a adaptat rapid la stilul de joc al elenilor, a cîștigat campionatul la primul sezon, însă temperamentul său coleric și momentele de indolență l-au pus în fața unor conflicte cu antrenorii formației de pe atunci, atît cu energicul Malesani, cît și cu Skasti. Conducerea nu i-a mai prelungit contractul, iar „Sănmărtean, micul magician”, așa cum l-au poreclit fanii, a semnat imediat cu Utrecht, din postura de jucător liber de contract.

Accidentările l-au oprit în drumul spre Ajax și PSV

Experiența din Olanda nu a fost nici ea prea fericită. Lucian se integrase perfect la Utrecht, fiind titular la batavi. După 16 meciuri în care reușise trei pase de gol, pentru jucătorul ardelean a urmat un lanț al accidentărilor din care nu credea că mai poate ieși. Chiar dacă nu marcase în campionat, Ajax și PSV au observat potențialul românului și au pus pe masa clubului din Eredivisie o ofertă acceptată de fosta formație a lui Mihăiță Neșu. Ghinion din nou. Sănmărtean a suferit o pubalgie, iar doctorii olandezi i-au greșit diagnosticul și au decis să-l opereze, considerînd că are o hernie. Pentru fotbalist a urmat o perioadă cruntă, nereușind să-și mai revină din punct de vedere fizic. „Putea fi unul dintre cei mai buni jucători din Eredivisie. Echipa era mult mai puternică atunci cînd el era pe teren”, spunea antrenorul lui Utrecht, Willem van Hanegem, după rezilierea contractului.

S-a antrenat prin parcuri

Ieșit total din formă, tînărul ajuns acum la maturitate a revenit în țară pentru a se recupera și a se întoarce pe gazon. Sănmărtean a fost salvat din ghearele disperării de cineva special în viaţa lui. Mijlocașul s-a antrenat timp de șase luni în parcuri împreună cu soţia sa, Maria, atletă participantă la Jocurile Olimpice de la Atena. În februarie 2009, Gloria Bistriţa, clubul care l-a crescut i-a întins o mînă de ajutor. Un an mai tîrziu, Lucian este ofertat de Vaslui, acolo unde îl așteptau jucători de același profil, precum Wesley și Adailton.

Boala soției, drama familiei

În urmă cu doi ani, jucătorul care arăta la clubul moldav pofta de joc pe care o mai avea doar la startul carierei, avea să afle o veste cutremurătoare, soția sa avînd un chist mamar care i-ar fi putut putut schimba radical viaţa. Sănmărtean a avut o perioadă nefastă și pe teren în acele momente, prestațiile lui devenind tot mai șterse. Jucătorul a ratat stagiul de pregătire al naționalei, programat în Antalya. De asemenea, Augusto Inacio, tehnicianul de la acea vreme al formației lui Adrian Porumboiu, avea să nu-l mai convoace în lot pentru a-și găsi liniștea. Operația nevestei a fost un succes, tumoarea fiindu-i extirpată.

sursa: fanatik.ro

Transilvania Broker
Sport Club Transilvania Bistrita
Nike
Transilvania Print Bistrita